Яка рентабельність бізнесу щодо шерингу самокатів в Україні?

У 2022 році шеринг самокатів є чудовим рішенням для старту бізнесу, тому що оренда компактного електротранспорту – це не тільки вигідно, просто, але і модно. Самокатшерінг дехто вважає аналогом Uber, тільки у сфері двоколісного транспорту. Щось у цьому однозначно є – додаток, робота сервісу та інше.

Перш, ніж запускати кікшеринг в Україні, необхідно отримати відповіді на кілька запитань: скільки грошей треба вкласти в закупівлю електросамокатів і коли настає точка беззбитковості, чи зрушиться вона далі/ближче залежно від кількості транспортних засобів. Це дозволить визначити рентабельність шерингу самокатів і зрозуміти, чи варто займатися ним.

Визначаємось з вихідними даними

Перша та найголовніша стаття витрат – це закупівля самокатів. Для прикладу беремо 300 штук, так буде видно масштабованість бізнесу. Плюс до того – цієї кількості достатньо для запуску сервісу кікшерингу в місті розміром від 300 000 до 500 000 осіб (з розрахунку один електросамокат на 1-2 тисячі осіб).

Вартість самокату з додатковою батареєю та ремкомплектом становить у середньому 1 000 доларів. Зазначимо, найдешевше купувати електротранспорт у Китаї. Наступний важливий момент – наявність гарантії. Перевірені виробники електросамокатів гарантують термін два роки. Практика показує, що при інтенсивному навантаженні двоколісний транспортний засіб у середньому служить 4+ сезони.

Оренда самокатів - бізнес для якого потрібен мобільний додаток від Quazom

Які витрати та виручка на день?

Для початку давайте визначимо, із яких елементів складається виручка:

  • тарифна плата користування самокату. Пакет на день у середньому коштує близько 500 гривень;
  • оплата за розблокування. За це доведеться віддати від 9 до 15 гривень;
  • вартість хвилини використання, що варіюється в діапазоні від 2,5 до 5 гривень;
  • штрафи за неправильне паркування (якщо користувач залишив електросамокат у забороненій зоні), які можуть становити від 250 до 500 гривень.
    Зазначимо, вищезазначені цифри взято для прикладу. Кожна фірма може самостійно встановлювати свої тарифи, попередньо виконавши розрахунок прибутковості бізнесу.

Наступний момент, важливий для визначення рентабельності бізнесу, — перелік витрат:

  • утримання складу. Сюди входить оренда приміщення та встановлення камер для відеоспостереження. Первинні витрати – близько 30 000 гривень на місяць;
  • витрати на фонд оплати праці (ФОП) для персоналу, який займатиметься технічною підтримкою користувачів, а також ремонтом та обслуговуванням самокатів. Спочатку недоцільно наймати велику кількість персоналу (особливо, якщо враховувати, що настроювання рекламної кампанії, розробку програмного забезпечення найчастіше довіряють стороннім фахівцям). Проте кілька техніків для обслуговування та ремонту електросамокатів найняти доведеться. Завдяки тому, що графік роботи гнучкий, можна розглядати претендентів навіть серед студентів. Вартість оплати праці за місяць однієї техніки — близько 10 000 гривень. За послуги менеджера по роботі з клієнтами, який відповідатиме на дзвінки та консультуватиме користувачів, вестиме групи в соціальних мережах, доведеться віддавати від 10 000 до 15 000 гривень.
  • Важливо! Зазначені цифри за оренду та рівень зарплати взяті з відкритих джерел (сайтів роботи, дощок оголошень) на початок 2022 року та є усередненими по Україні.

Страхування самокатів на випадок крадіжки

Оформлення страховки на “засоби мікромобільності” – мастхев для кожного власника сервісу кікшерингу. Зважаючи на те, що електросамокати викрадають, ламають, ушкоджують ПЗ, наявність полісу буде захистом бізнесу від непередбачених витрат. В Україні страхування самокатів на випадок крадіжки здійснюють різні страхові компанії (Перша, Ерго, PZU та інші). Тарифні ставки можна переглянути безпосередньо на офіційних сайтах страховиків або дізнатися у менеджерів.

Як правило, поліс поширюється на:

  • крадіжку, пошкодження або знищення транспортного засобу (страхове покриття в середньому становить 20 000 гривень);
  • користувача електросамокату від нещасного випадку (теж у межах 20 000 гривень).
    У деяких компаніях також пропонують застрахувати громадянську відповідальність їздця за шкоду, заподіяну майну, життю чи здоров’ю третіх осіб (як правило, страхове покриття до 10 000 гривень). Оформити страховку можна як на кілька місяців (3, 6, 9), так і на рік.

Для простоти розуміння обсягу витрат та виручки сервісу з кікшерингу, що має 300 самокатів, ми прорахували цифри за рік. Витрати та виручка будуть нульовими у листопаді, грудні, січні та лютому. Щодо низького сезону, то в березні та жовтні щоденні витрати на один транспортний засіб становитимуть 1,9 долара, а виручка — 2,44 долара. За решту 6 місяців року щодня кожен самокат може приносити по 8,13 долара, а витрати — 2,7 долара.

Самокати вільно стоять на вулиці. Для бізнесу важливо захистити їх від крадіжки. Quazom знає, як це зробити.

Коли настає точка беззбитковості?

Кожного підприємця, незалежно від виду бізнесу, цікавить питання виходу на точку беззбитковості, яку називають точкою критичного обсягу. По суті це поріг рентабельності, коли доходи перекривають загальні витрати і відбувається «вихід у нуль».

Завдяки цьому показнику власник сервісу кікшерингу може зрозуміти:

  • доцільність зменшення або збільшення кількості самокатів для оренди;
  • відстежити динаміку змін;
  • розрахувати та спланувати чистий прибуток;
  • оцінити рентабельність бізнесу.
    Наведемо приклад розрахунку точки беззбитковості для обслуговування самокатшерингу, що має 300 одиниць транспорту. Припустимо, бізнес запущено у січні 2022 року. Для цього власнику довелося витратити 300 тисяч доларів на закупівлю електросамокатів. Протягом двох місяців (січня та лютого) бізнес нічого не принесе, тому що в цей час оренда засобів мікромобільності не має попиту.

Перші гроші вдасться заробити лише у березні. Загальна виручка з 300 самокатів становитиме 22 692 долари, а витрати — 17 670 доларів. Виходить, що прибуток за березень буде 5022 долари. З квітня починається так званий «високий сезон», коли прибуток за місяць складатиме від 49 000 до 50 000 доларів. Такими темпами вихід до точки беззбитковості відбудеться у вересні 2022 року, тобто до початку «низького сезону».

Якщо взяти більше електросамокатів, то точка беззбитковості не зрушить. Аналогічна ситуація й у зворотній ситуації — коли транспорту куплено менше 300 одиниць. Крім того, потрібно розуміти, що виручка та витрати на один пристрій взяті у усередненому значенні для бізнесу з 300 самокатами. Якщо їх буде менше, ви не побачите повну картину витрат і не зможете оцінити рентабельність сервісу для кікшерингу.

Quazom може зробити розрахунок точнішої економічної моделі за індивідуальним запитом. Ви можете залишити свої контакти — наш спеціаліст зв’яжеться з вами та проконсультує з усіх питань. Також ви отримаєте посилання на таблицю з готовими результатами щодо розрахунку рентабельності для сервісу самокатшерингу з необхідною кількістю одиниць двоколісного транспорту.

Висновок

Оренда електросамокатів – вкрай зручна послуга для жителів мегаполісів та курортних міст, які віддають перевагу мобільності стояння у пробках на власному транспорті або постійні витрати на таксі. За цим бізнесом в Україні велике майбутнє і треба встигнути зайняти прибуткову нішу, поки що це не зробили інші.

Окупність сервісу кікшерингу займає менше року, тому його можна розглядати як джерело отримання прибутку в короткостроковій перспективі. Важливо лише правильно зробити розрахунки та почати діяти за підтримки фахівців. Команда Quazom готова допомогти вам у запуску перспективного бізнесу. Звертайтесь!