Як вибрати оператора мобільного зв’язку для кікшерінга самокатів в Україні?

Мобільний зв’язок для кікшерінга грає одну з ключових ролей на рівні з якістю софта та обладнання, вибором території обслуговування.Якщо оператор виявиться ненадійним, то самокати залишаться без Інтернету, а це означає що вони не зможуть відправити дані про свої геокоординати. Так легко втратити свій транспортний засіб, а при його вартості у 400-500 доларів може негативно відбитися на фінансових показниках бізнесу. Саме тому при організації бізнесу по прокату електросамокатів необхідно знайти надійного постачальника мобільного Інтернету в у конкретному регіоні.

Вибір оператора

У всіх операторів мобільного зв’язку передбачені SIM-карти для “розумних”пристроїв (позначаються IoT або M2M). Обирати SIM для прошивки електросамокату необхідно якраз саме з цього розділу. На це декілька причин:

  • В таких картках автоматично відключені всі зайві функції, які можуть негативно вплинути на роботу пристрою (пуш-запити, реклама та інше).
  • При використанні звичайної SIM оператор матиме змогу її відстежити і через деякий час відключити її, визнав, що вона використовується абонементом не по призначенні (без дзвінків і т.д )
  • Звичайний тарифний план коштує дорожче, ніж той, що призначений для “розумних” пристроїв. Відрізняється і наповненість: кількість мегабайт, тарифних хвилин та СМС.
    Якщо в европейских країнах, звідки прийшов до нас кікшерінг, з мобільним зв’язком проблем немає і Інтернет працює як швейцарський годинник, то в нас при виборі мобільного оператора для комерційних самокатів обов’язково необхідно брати до уваги карту покриття.

Україна – велика країна з дешевим мобільним зв’язком і відносно невисокою щільністю населення. Операторам для покриття суцільним LTE всієї території (близько 600 000 км2) доведеться витратитись капітально. Це невигідно навіть «Великій трійці», до якої входять «Київстар», Vodafone, Lifecell, що вже говорити про інших. Однак поступово вони все-таки збільшують географічне охоплення, і хто лідирує конкретно у вашому регіоні по 3G і 4G, можна дізнатися завдяки карті покриття (її легко знайти в Інтернеті).

Зазначимо, 3G-мережі сьогодні розгорнули усі українські оператори зв’язку:

  • “Київстар”;
  • Lifecell;
  • Vodafone;
  • “Інтертелеком”;
  • PeopleNet;
  • “Трімоб”.
    З 4G-мережами справа гірша. Їх розгорнула лише «Велика трійка», решта поки що не дійшли до вирішення цього питання. Враховуючи максимальну швидкість 4G LTE в 300 Мбіт/сек, актуальність території покриття стоїть на першому місці для iot шерингу самокатів. Причому важлива не лише швидкість, а й стабільність Інтернету.

Від чого залежить показники мобільного з’єднання?

Для якісного зв’язку, насамперед, потрібна нова сімка. У карти старого формату може бути обмежена допустима пропускна здатність (через відсутність підтримки 4G, LTE-сигналу). Безумовно, тут не потрібна така швидкість, як при перегляді на відеохостингу роликів з високою роздільною здатністю, проте потрібна стабільність з’єднання та передачі даних. Серед основних причин, які можуть вплинути, експерти зазначають:

  • робочу частоту пристрою;
  • зовнішні перешкоди від мережевого обладнання, що розташовується у безпосередній близькості;
  • робочий стандарт мережі.
    У таких випадках доведеться вирішувати проблему зі швидкісним сигналом, інакше говорити про нормальний мобільний зв’язок для кікшерингу немає сенсу.
Вибір мобільного оператора для бізнесу кікшерингу має свої нюанси, про які знає Quazom

Вибір пакета обслуговування

Вибирати необхідно не тільки оператора, а й пакет обслуговування. Тут важливо враховувати два фактори:

  • Безпека телефонного номера та захист даних, пов’язаних з ним;
  • Вигоду для бізнесу: економію коштів та стабільність роботи мобільного Інтернету.
    Почнемо із першого пункту.

Мобільні номери та безпека для сервісу з прокату самокатів

Купувати стартові пакети у звичайному торговому кіоску небезпечно. Основна причина – шахраї. Якщо у оператора відсутні відомості про власника номера (немає паспортних даних, ІПН), він по суті вважається нічийним. За бажання будь-хто може здійснити перевипуск цієї картки. Шахраї можуть вкрасти номер та отримати доступ до онлайн-банкінгу, оформити кредит або вивести кошти з рахунків. Якщо дивитися на відкриту статистику в Інтернеті, то сьогодні в Україні близько 85% абонентів отримують послуги мобільних операторів анонімно.

Український уряд уже зробив перший крок, щоб убезпечити користувачів сім-карток. Незабаром номери стануть іменними плюс буде проводитися прив’язка до паспортних даних. Зміни до закону «Про електронні комунікації» набули чинності з 01.01.2022 року. Користувачі повинні будуть обов’язково реєструвати сімки. Творці закону переслідують такі цілі:

  • забезпечити захист персональної інформації та даних абонентів;
  • убезпечити від участі в шахрайських схемах, які спрямовані на крадіжку номера та банківських даних.
    В основних положеннях закону зазначено, що кінцевий користувач повинен ідентифікуватися у постачальника комунікаційних послуг. Перехідний період триватиме до 2025 року, до цього всі абоненти повинні ідентифікуватися. В іншому випадку договір співпраці з ними буде припинено, і послуги більше не надаватимуться.

Зазначимо, що ідея не є новою. Продаж карток контролюють у Німеччині, Польщі, Росії, Франції та багатьох інших країнах. Інша річ, що проблема «чорного ринку» із запровадженням нових обмежень все рівно не зможе бути повністю вирішена. Так що все ж таки варто відмовитися від придбання сімок «з рук». Тим більше, що в цьому випадку не тільки є ризик безпеки бізнесу, а й тарифи навряд чи будуть вигідні.

Тарифи операторів для організації зв’язку в кікшерингу

Щоб мобільний Інтернет для сервісу прокату електросамокатів був швидким, стабільним і за вигідною ціною, обов’язково потрібно домовитися з оператором і вибрати один із «спеціальних» тарифів. Їхня відмінна риса — доступна вартість. Пакети обслуговування, щоб використовувати iot для шерингу самокатів, коштують недорого, порівняно з більшістю стандартних пропозицій.

«Велика трійка» українських операторів для електросамокатів та інших «розумних» пристроїв на кінець 2021 року пропонувала такі тарифи:

  • Vodafone. Лінійка тарифних планів Vodafone Device (L, M, S). У рамках першого тарифу передбачено 10 Гб мобільного Інтернету 3G, другого – 7 Гб та третій, найпростіший, до 50 Мб на день. Будь-який із цих тарифних планів доступний за послугою «Рік без абонплат» з економією 25%.
  • “Київстар”. “SIM для пристроїв” також може використовуватися в IOT. В рамках тарифу щодня надається 30 Мб мобільного Інтернету.
  • Lifecell. Тарифний план “Гаджет” з наданням 150 Мб щоденно. З послугою «Тарифна передплата» надається 15% знижка.
    На даний момент комерційні електросамокати в Україні працюють здебільшого на базі тарифних планів Vodafone та «Київстар».
Щасливий власник самокату, а Quazom має рішення для бізнесу з кікшерингу.

З якими проблемами можна зіткнутися?

Вище ми вже говорили про те, що в Україні 4G є досі не скрізь. Оператори розгорнули мережі і на момент запуску проекту перейшли на залізо, що підтримує 4G. Але є одне «але»: софт досі працює з 3G.

Через такі особливості роботи мобільних мереж часто буває так, що IOT комерційного електросамокату бачить частоти нового «заліза» 4G і відбувається технічний збій. Частково проблема вирішується налаштуванням сокет-сервера. Самостійно впоратися із цим завданням навряд чи вдасться, потрібно звертатися до професіоналів. Ви можете розраховувати на українську IT-компанію Quazom, яка спеціалізується на комплексних рішеннях для кікшерингових сервісів.

Серед переваг:

  • Розробка софту від А до Я. У Quazom ми беремо на себе весь клопіт, починаючи від створення прототипу, підбору електросамокатів для сервісу кікшерингу та закінчуючи допомогою у виборі тарифного плану для IOT.
  • Виконання всіх умов співробітництва відповідно до укладеного договору. Ми чітко дотримуємось усіх затверджених пунктів і завжди намагаємося знаходити оптимальні рішення для обох сторін у разі виникнення форс-мажорів.
  • Максимальна оперативність. Наша команда професіоналів впорається з поставленими вами завданнями у термін, який замовники часто називають: «От всі так швидко працювали б!»
  • Адекватна вартість послуг. Звертайтеся, ми в Quazom готові обговорити ціну реалізації проекту.
  • Успішні кейси. Зокрема послугами компанії користується український сервіс кікшерингу Vzhooh, який працює з літа 2021 року. Quazom розробила комплексне програмне забезпечення для цієї прокатної організації (серверне, мобільний додатки).
    Чи є питання щодо вибору оператора мобільного зв’язку для кікшерингу самокатів чи ви плануєте запустити власний прокатний сервіс? Звертайтеся, Quazom готові реалізувати проект будь-якої складності. В арсеналі наших фахівців багаторічний досвід та передові рішення. Звернувшись до нас, вже за 2 тижні ви отримаєте готовий бізнес з оренди самокатів і зможете заробляти. Не витрачайте час, а займайте перспективну нішу!