Як вибрати самокати для кікшерингу

Як вибрати самокати для кікшерингу - советы от IT компании Quazom

Кікшерінг, або сервіс прокату самокатів, набирає обертів популярності в Україні. Послуги оренди мікромобільних транспортних засобів мають попит як у молоді, так і у дорослого покоління. Причина проста – електросамокат дозволяє комфортно і швидко пересуватися в будь-яку точку, минаючи завантажені ділянки вулиць, пробки. Експерти кажуть, що на кожну 1000 жителів у сучасних умовах потрібно хоча б 1 електричний самокат.

Плюс до того — для використання цих транспортних засобів не потрібно мати посвідчення водія або мати досвід водіння. Зростаюча популярність електросамокатів робить шеринговий бізнес цікавим із фінансової точки зору. Однак для прокатної компанії потрібно не лише вирішити юридичні питання, подбати про ефективну організацію сервісу, а й правильно вибрати електросамокати.

Чому до вибору самокату для кікшерингу потрібно підійти відповідально

Однозначно можна сказати, що далеко не всі електросамокати підходять для прокатних компаній, оскільки вимоги до них набагато вищі через специфіку та інтенсивність використання. Існують спеціальні «шерингові моделі» транспортних засобів, які підходять для сервісів оренди. Крім того, необхідно пам’ятати, що від досвіду поїздки буде залежати те, чи будуть користувачі далі звертатися у ваш сервіс і рекомендувати його знайомим.

Чому не всі самокати підходять для кікшерингу

Виробників електросамокатів багато, тому складно вибрати відповідного. А для шерингового бізнесу доведеться робити велику закупівлю, тому важливо не помилитися і не спустити гроші на вітер. Пристрої відрізняються за ціною, технічними характеристиками та можливостями.

При виборі варто звертати увагу на:

  • батарею (її ємність та потужність). Якщо батарея буде слабкою, її не вистачить для поїздок на далекі відстані. Комерційний самокат повинен витримувати щонайменше до 30-40 км без підзарядки;
  • шини. Варто придивитися до безкамерних варіантів, які не потребують підкачування. Це дозволить прокатному сервісу уникнути додаткових витрат на ремонт;
  • антивандальні болти. Зважаючи на реалії нашої країни, де з електросамокату хулігани можуть вийняти батарею або відкрутити колеса, антивандальні болти на транспортних засобах для кікшерингу – це просто мастхев;
  • захист від води та для збереження QR-коду, GPS трекер та ін.
    Проте найголовніша особливість шерингового самокату – це «розумна» начинка (IoT). У такі моделі достатньо вставити сімку, і вони готові до використання. Виробники IoT і самокатів різні, тому можна купити самокати в однієї компанії, а «розумну начинку» – в іншої. Вже готові до використання комерційні електросамокати коштуватимуть від 350 до 500 доларів (без урахування доставки).

Як вибрати самокати для кікшерингу
Під час розробки програми для Vzhooh, фахівці Quazom оновлювали прошивку IoT і заряджали їх сім-картами

Під час розробки програми для Vzhooh, фахівці Quazom оновлювали прошивку IoT і заряджали їх сім-картами
Під час розробки програми для Vzhooh, фахівці Quazom оновлювали прошивку IoT і заряджали їх сім-картами

Що таке IoT

IoT-модулі йдуть із слотом для встановлення SIM. Це «розумні» блоки, що дозволяють керувати транспортним засобом через інтернет, встановити охоронні системи, а також спростити контроль експлуатації. Крім того, в них передбачено датчик GPS, що дозволяє відстежувати положення електросамокату. Бували такі випадки, коли у прокатних компаній крали транспортні засоби, а поліція виявляла їх по GPS і приходила до злодюжки, який нічого не підозрював.

Використання комерційних самокатів з IoT забезпечує такі можливості:

  • контроль заряду акумуляторної батареї;
  • розблокування за сигналом або навпаки – блокування двигуна, коліс;
  • бездротове керування замком після закінчення використання;
  • встановлення антивандального захисту;
  • використання протиугінних функцій та ін.
    Зважайте на те, що є різні види IoT-модулів для шерингових самокатів. При виборі важливо звертати увагу на особливості управління розумною системою, наявність необхідного функціоналу, ступінь захисту. Ціна відрізнятиметься в залежності від фірми-виробника, моделі пристрою.

Виробники IoT

З усіх виробників IoT для скутерів та самокатів одним з найбільш популярних вважається Omni. Ця компанія має більш ніж 10-річний досвід у виробництві експорту, зараз це найбільший постачальник IoT мікромобільності. Виробничі потужності підприємства базуються у Китаї, неподалік Шеньчженя.

Українська компанія Quazom розробила функціональне забезпечення, яке чудово працює на електросамокатах з IoT Omni. Залишиться лише купити та вставити SIM-карту з відповідним тарифним планом для запуску транспортного засобу в роботу. До речі, така мобільна програма вже використовується шеринговим сервісом Vzhooh, який активно розвиває свій бізнес в Україні з червня 2021 року.

Як вибрати самокати для кікшерингу
Одна з моделей електросамокату з прошивкою IoT, сумісної з нашим додатком, для швидкого запуску бізнесу шерингу самокатів

Для кікшерінгу бізнесу потрібно приділити особливу увагу якості самокатів. Про це розповідає Quazom.
Одна з моделей електросамокату з прошивкою IoT, сумісної з нашим додатком, для швидкого запуску бізнесу шерингу самокатів
Одна з моделей електросамокату з прошивкою IoT, сумісної з нашим додатком, для швидкого запуску бізнесу шерингу самокатів

Виробники самокатів

Давайте розглянемо марки та моделі шерингових самокатів, які мають попит серед прокатних сервісів:

  1. Dongguan Changxing Intelligent Technology Co., Ltd. Зокрема, у лінійці компанії інтерес викликає модель 103Р. Такі самокати випускають з акумуляторними батареями 36V 10Ah, 36V 13Ah та 36V 15,6Ah (розраховано на пробіг від 35 до 62 км). Час повної зарядки – від 4 до 6 годин. Електросамокати Dongguan Changxing Intelligent Technology Co можна використовувати при температурі від -20 до 45 градусів. Візуально виглядають стильно – виконані у чорному кольорі зі сплаву алюмінію. Розвивають швидкість від 20 до 30 км/год, що цілком достатньо для їзди містом. Зауважте, що пристрої розраховані на вагу користувача до 100 кг.
  2. Шеньчжень Xinli Intelligent Robot Co.,Ltd. Компанія пропонує кілька моделей самокатів для кікшерингу, які відрізняються за матеріалом виготовлення, потужністю батареї, пробігом без підзарядки та ін. Наприклад, модель Max G30 відрізняється такими характеристиками: максимальна вага користувача – 130 кг, пробіг без підзарядки до 55-60 км, літій іонний акумулятор 36V 15Ah. Самокат здатний розганятися до 30 км/год. Також варто звернути увагу на модель ES-M3. Цей самокат використовує батарею на 48V 8-14Ah, розраховану на пробіг від 25 до 50 км без підзарядки. Це просунутий самокат, виконаний із сплаву алюмінію (модель йде у чорному кольорі). Транспортний засіб розрахований на вагу користувача до 130 кг.
  3. Ninebot. Якщо розглядати даний бренд, варто звернути увагу на модель ES2 з круїз-контролем та інформативним дисплеєм на кермі. Самокат розвиває максимальну швидкість до 25 км/годину, розрахований на вагу користувача до 100 кг. Енергоємний, використовується батарея 37V 5.2Ah (передбачено встановлення додаткової АКБ). Цей електросамокат може експлуатуватися за температури від -10 до +40 градусів. Пристрій оснащений подвійними гальмами, досить жорсткий хід. Приємно те, що ця модель передбачає систему рекуперації – підзарядку при русі по інерції або спуску з гірки.
    Виробництво електричних самокатів для бізнесу кікшерингу, в одного з оптових постачальників в Україну

Quazom готова проконсультувати з усіх питань і надати контакти безпосередніх виробників, самокати яких можуть використовуватися для сервісів кікшерингу. Телефони зв’язку з представниками компанії ви знайдете на сайті. Досвідчені фахівці допоможуть не тільки з вибором транспортних засобів для подальшого використання в прокаті, але й запропонують комплекс послуг – розробку мобільного софту для керування самокатами шеринговими, а також його ефективне просування в Мережі.