Чи можна надавати іншим особистостям копії паспорта та ІПН

Сьогодні через ряд різноманітних обставин саме віддалена праця користується досить великим попитом. Однак, саме це є приводом до того, що потрібно надсилати роботодавцю ксерокопії документів, для підтвердження особистості та прозорої співпраці. Саме цей період є досить хитким, бо виникає питання чи можна надавати стороннім особистостям скриншоти або ксерокопії таких документів, як паспорт та ІПН? Саме на це питання і не тільки ви зможете отримати розгорнуту відповідь у цій статті.

Компанія Quazom досить часто замовляє роботи або виконує їх сама. Для підписання договору про співпрацю потрібно надати такі дані, як: ПІБ, ІПН, телефон, адресу. Через це до компанії, від виконавців та клієнтів почали надходити листи з таким змістом:

Людина пише в Quazom - скан паспорта- перша сторінка?
обов'язково скан?
Людина пише в Quazom - Якщо без цього ніяк, то я подумаю, бо з такими документами запросто можна оформити кредит в банку.
Людина пише в Quazom - Олександр, на копію паспорту та ІПН досить легко оформити кредит. Це досить важливі документи. Можу роздивитись інші варіанти ідентифікації.
Людина пише в Quazom - підписувати та пересилати будь-які контракти я фізично не можу, я знаходжусь не вдома і в мене тут немає сканера, показати документи можу через “Дію”, але всі серії та номера зарихтую, бо самі розумієте це є небезпечним.

Чому компанія Quazom робить запит на копії документів?

Компанія Quazom займається розробкою сайтів, програм та мобільних застосунків, тому досить часто виникає потреба запрошення документів у замовників або виконавців певної праці. Це пов’язано з тим, що ці дані необхідні для оформлення договору, так як компанія повинна знати хто саме є виконавцем або замовником. Бо дистанційно зрозуміти чи не видає людина себе за іншу досить важко. Саме тому для прозорої співпраці між обома сторонами відбувається підпис договору.

Наприклад, якщо з компанією Quazom бажає співпрацювати людина у віддаленій формі, то запит на документи дає змогу зрозуміти, хто саме ця людина. Бо, це може бути дитина, котрій немає 18 років. Також в період воєнного стану, досить важливо знати з ким саме відбувається співпраця, наявність паспорта та ІПН дозволить впевнитися, що людина не є злочинцем чи диверсантом.

Чи можна ніколи в житті нікому не передавати копії власних документів?

Після того як людина стає повнолітньою вона має право влаштовуватись на довготривалу роботу, брати кредити, та підписувати договір або контракт. Для виконання всіх цих дій потрібно надавати власні документи для ідентифікації особистості: паспорт та ІПН.

Працевлаштування

Незалежно від того чи офіційно ви влаштовуєтесь на роботу, чи за контрактом або договором, все одно вам потрібно буде надати власні документи. Ц дозволить роботодавцю бути впевненим у тому, що ви є повнолітнім та маєте можливість виконувати ту чи іншу працю.

Підписання договорів

Підписання договорів з різними службами, наприклад, світла, газу, води. Усі ці компанії під час співпраці зі споживачами потребують надати паспорт та ІПН. Така інформація допомагає ідентифікувати споживача і підтвердити виконання певних дій.

Придбання нерухомості або авто

Під час купівлі або продажу будь-якої нерухомості як покупець, так і продавець обов’язково мають надати особисті документи для підписання договору купівлі-продажу. Угода не може бути підписаною без надання документів. Для купівлі авто або оформлення кредиту на нього, не можна обійтись без надання особистих документів.

Незважаючи на те, що під час проведення таких дій ви особисто надаєте компанії свої документи, ви не можете бути впевненими, що перед вами не шахрай. Тому перш за все потрібно дізнаватись більше інформації саме про компанію та людину з якою ви підписуєте контракт.

Чи дійсно можна оформити кредит через копію документів?

Варто зазначити, що сьогодні шахраї можуть дістати документи через різні організації, де документи точно зберігаються, наприклад, у державних установах та службах. Для них не має сенсу досить довго шукати підхід, щоб знайти доступ до ксерокопій, тих чи інших документів. Також існують сайти двійники та несправжні інтернет-магазини, котрі використовують персональні дані для своїх шахрайських схем.

Якщо ви звертаєтесь до неперевірених організацій, банків або рієлторів, то вони можуть розробити будь-які схеми через ваші документи, та лишити вас з кредитами та без нерухомості. Саме тому варто знати де саме та під яким документом залишаєте свій підпис. Якщо немає вашого особистого підпису, то шахраї не мають можливості виконати будь-які незаконні дії. Саме тому наявність самих лише ксерокопій не надають можливості оформити кредит.

Чи дійсно проблема занурена саме у копіях документів?

Насамперед проблема має більш глибокі коріння, ніж просто наявність ксерокопій документів. Перш за все потрібно піклуватися про власну фінансову безпеку. Сьогодні досить поширені схеми телефонного шахрайства. Якщо людина має кредит, то до неї можуть подзвонити шахраї з та почати вимагати зачислити гроші на вказаний рахунок. Такі дії призведуть до того, що людина не тільки втратить власні кошти, але й не закриває кредит. Бо зараховані кошти на рахунок шахраїв.

Ще однією досить відомою схемою шахрайства є дзвінок до людини з приводу того, що її родич начебто потрапив до біди й щоб його скоріше відпустили потрібно відправити кошти на певний номер картки. Все це є також шахрайством. Бо якщо вам телефонують та вимагають гроші, аргументуючи це тим, що ваш родич у біді, то перш за все потрібно зателефонувати до поліції, але ніяк не відправляти кошти до невідомого отримувача.

Якщо навпаки ви отримуєте посилання за яким потрібно перейти та отримати виграш у грошовому еквіваленті, то варто знати, що це шахрайська схема і як тільки ви перейдете за посиланням та впишите код вашої картки, то з вашого рахунку будуть зняті всі гроші. Саме тому, не слід переходити за сумнівними посиланнями, для отримання невідомих виграшів або виплат чи нагород.

Що стосується банків, то за юридичними особами, як правило закріплений особистий менеджер, якого знає клієнт, тому спілкуватися потрібно саме з ним. Номер телефона менеджера закріплений за банком. Якщо ви фізична особа, то телефонувати з кол-центру банку до вас будуть саме з тих номерів, котрі закріпленні за тією чи іншою банківською установою.

Чи варто забути про обачність та надавити усім власні копії документів?

Ні, ні в якому разі надавати копії своїх документів будь-кому не потрібно. Це призведе до певних наслідків. Перш за все ви маєте розуміти кому, а саме для чого ви надаєте копії. Варто перевіряти компанії та шукати більше інформації для того, щоб розуміти з ким ви співпрацюєте.

Компанія Quazom не зберігає документи у програмах та у сховищах, не передає третім особистостям. Документи використовуються тільки за необхідністю, наприклад, для підписання договору, контракту. Замовник або виконавець знайомиться з чинністю юридичних документів.

Що робити, якщо немає бажання надавати копії своїх документів?

Краще обрати життя у вічному страху. Не забудьте припинити спілкуватися з людьми та не в якому разі не працевлаштовуйтесь. Покладіть паспорт у сейф та ніколи його звідти не доставайте. Відмовтесь від житла, навіщо вам такі проблеми? Адже комунальні служби можуть запросити документи для надання послуг. Невже така поведінка зробить вас самосвідомою та сучасною людиною, котра розуміє реалії сьогодення?

Висновок

Надання документів компаніям, банкам або організаціям, є нормою для підписання договорів, надання послуг або співпраці. Компанія Quazom прагне до прозорої співпраці, тому буде дуже рада отримати такий же зворотній відклик.