11 ознак того, що ваш сайт застарів

Ми з вами живемо в 2020 році, майже у кожної поважаючої себе компанії, магазину, салону, стартапу є свій сайт. Цікаво, що на сьогоднішній день сайт – це візитна картка вашого бізнесу, саме він формує враження клієнтів про Вашій справі. І як же хочеться, щоб це враження лягло в основу довгострокового співробітництва, чи не так?

Застарілий сайт не отримає потрібного відгуку ні у клієнтів, ні у користувачів, ні у роботів. Насправді, розуміючи, що сайту не приділяється належної уваги, відвідувачі не стануть віддавати йому перевагу, а інформацію, розміщену на ньому будуть сприймати не серйозно. Очевидно, що конкурентів у такого сайту буде багато, і в ТОП буде не пробратися.

Нижче пропонуємо чек-лист, перевірте свій сайт, щоб зрозуміти, чи відповідає він стандартам інтернет-маркетингу, від чого саме необхідно позбутися, щоб сайт став актуальним і зручним для клієнтів.

Почнемо, від публічного і перейдемо до приватного.

1. Чи адаптивний Ваш сайт?

Адаптивний сайт правильно відображається на будь-яких девайсах, будь-то телефонах, планшетах, лептопах і навіть на телевізорі. При цьому користування та навігація буде рівносильно зручна на будь-якому пристрої і користувачеві не потрібно буде постійно збільшувати обрані блоки, щоб клікнути на потрібну кнопку.

Якщо дизайн вашого сайту не адаптований для мобільних користувачів, то дослідження показують що Ви втрачаєте близько 67% аудиторії. В наш час, велика частина відвідувачів віддає перевагу саме використання смартфона, ніж ПК. Тому, так важливо наявність мобільної версії сайту для Вашого бізнесу.

2. Низька швидкість завантаження.

Якщо сайт довго завантажується, при допустимому часу 2-3 сек, то дослідження показують, що кожен другий користувач передумає робити замовлення!
До речі, на сьогоднішній день існує багато сервісів в мережі, за допомогою яких Ви можете перевірити сайт, наприклад “PageSpeed Insights” https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=RU

3. Мікро-анімація є?

Саме, анімація показує чуйність дизайну сайту. Наприклад, коли наводите курсор на кнопку, колір іконки змінюється з червоного на зелений. Тут важливо пам’ятати, щоб не переборщити, використовувати таку анімацію необхідно тільки на основних елементах. Можна почати з форми замовлення і меню.

4. Чи використовуєте сучасні можливості?

Наприклад, онлайн-консультанти (JivoSite), підписка на push-повідомлення, авторизація через соцмережі, різні месенджери, і ін. До речі, дані фичи спрощують користування сайтом не тільки користувачам, але і самим власникам сайтів.

5. Ваш сайт підключений до аналітичних інструментів?

Налаштувати системи аналітики необхідно для того, щоб розуміти, наскільки сайт зручний користувачам, зібрати повну інформацію по вузьких місць кожної сторінки, а також показати відгук користувачів. До речі, саме відсутність систем аналітики, говорить про те, що сайт вимагає оновлення.

А тепер, детальніше розглянемо більш детально окремі елементи сайту

6. А не переобтяжена чи структура сайту?

Зверніть увагу на структуру сайту, це найперше, що видає застарілий сайт. Величезна кількість посилань без категорій і незначні відступи між елементами можуть відлякати користувачів. Ось яскравий приклад сторінки, де необхідно скоротити кількість посилань:

З кожним роком, дослідження доводять, що люди не хочуть ретельно вивчати сторінки, тому зверніть увагу на структуру Вашого сайту.

Наші рекомендації:

  • Додайте на головній сторінці основні розділи, а посилання на підрозділи можна відобразити на потрібних сторінках.
  • Ось хороший приклад, де грамотно виділені розділи за запитами користувачів, і сторінка читабельна і легко сприймається:

7. Сендвічное меню

Переважна більшість власників сайтів відмовляються від нього, тому що цей елемент буде складно відобразити на мобільних пристроях, і виглядає він також громіздко.

Найчастіше таке меню містить в собі багато посилань (а про посилання ми з вами говорили трохи вище):

Наші рекомендації:

  • Покажіть список підрозділів на сторінці основного розділу, також можна доповнити описами і невеликими зображеннями:
  • Якщо посилань не так багато, то можна їх помістити в вигляді бокового меню на сторінці основного розділу.

8. Чи присутні на сайті покажчики розташування?

Справа в тому, що користувачеві не завжди ясно, на якому етапі він знаходиться.

Як виправити:

  • В такому випадку можна розмістити на сайті хлібні крихти, які як раз і будуть показувати пройдений шлях користувача:
  • Завжди необхідно в меню виділяти етап або розділ, на якому знаходиться користувач:
  • Якщо раптом, якийсь процес розділений на розділи або етапи, наприклад, оформлення замовлення, то це треба заздалегідь вказати:

9. У Вас все ще є форуми?

Як показують дослідження, то форуми вже віджили своє. Наявності форуму може бути виправдане в тому випадку, коли у вас величезна аудиторія і активний форум. В інших випадках він не виправданий.

Наші рекомендації:

  • Замість форуму, запустіть канали в соціальних мережах, відкрийте чати в популярних месенджерах.
  • Також Ви можете актуалізувати розділ FAQ – часті питання. Розбийте їх по тематиках і додайте рядок пошуку, щоб користувачам було легко знайти потрібну інформацію.

10. Неактуальні дані.

Найчастіше, власники або адміністратори сайтів не беруть до виду оновлення актуальних цін або іншої інформації.

До речі, нижче докладаємо список, що необхідно оновлювати:

Актуальні ціни. Об’єктивно пропонуємо переглянути актуальні ціни, вказані на сайті;
Список представлених послуг або товарів. Якщо ви більше не надаєте послуги або товар, виберіть цю інформацію;
Новини та блог. Слідуйте, щоб статті та новини регулярно оновились у даному розділі;
Програми лояльности/акції/скидки. Користувач може кращим чином розповсюдити цей факт, що він заказав товар по скидці, і йому потом сказали, що на веб-сайті встановила інформація;
Контакти. Якщо ви змінили або з’явилися додатковий номер телефону або адреси, обов’язково актуалізуйте інформацію на сайті;

11. Малоцікавий контент.

Наші рекомендації:

Як ми говорили раніше, сьогодні мало людей, хто любить читати полотна текста без каких-або візуальних ефектів. Користувачі переглядають швидку сторінку, тому навіть значну інформацію можуть передати, якщо вона буде непривлекальною.

  • Внесіть конкретику; Доступна загальна фраза та вода у тексті, побольше фактів та конкретиків;
  • Структурируйте тексти;
  • Використовуйте заголовки, підзаголовки, списки, цитати, ваш текст повинен бути цікавим і читальним;
  • Використовуйте візуальні акценти: буллити, іконки, мелкие зображення
    Виконуючи інформацію багато, і її невозможно розігрувати, в такому випадку, найкраще поділити її за відповідним розведенням/підрозділом.