Як запустити бізнес із шерингу (прокату) електросамокатів?

Експерти прогнозують, що до 2030 року обсяг ринку мікромобільності в європейських країнах досягне 100-150 мільярдів доларів, а в США приблизно вдвічі більше. Щодо України та СНД, то тут бізнес оренди самокатів почав розвиватися відносно недавно, але вже зараз зрозуміло, що має великий потенціал. Його стимулює ситуація з коронавірусом. Через ризик зараження багато людей стали частіше користуватися послугами прокатних самокатів. Плюс до того, тривалість таких поїздок зросла на 30-40%.

Ніша кікшерингу в Україні та країнах СНД менш зайнята, ніж каршерингу або велошерингу, але це поки що. За оцінками експертів, наповненість трохи більше 5%. Проте послуги, що спеціалізуються на прокаті самокатів, вже активно заходять на український ринок. Торік розпочали роботу Bolt, Scroll та Kiwi, а 2021-го — Vzhooh, Zelectra, Bikenow. Сумарно вони мають понад 40 000 електросамокатів.

Сервіс з прокату самокатів: що це і для кого

Для початку потрібно розібратися, що являє собою кікшерінг, або самокатшерінг, як його ще називають. Це сервіс з прокату електросамокатів, який працює з прив’язкою до станцій прокату або безстанційно («dockless»). Ще кілька років тому під цим видом бізнесу деякі мали на увазі, зокрема, оренду звичайних самокатів на м’язовій тязі, але зараз їх практично повністю витіснили електричні моделі.

Оплата в кікшерингу здійснюється в рамках одного із запропонованих тарифних планів (за добу, погодинно або похвилинно). Оренда — через встановлений мобільний додаток, де потрібно вказати персональну інформацію та прив’язати банківську картку. Списання грошей із рахунку відбувається після завершення прокату.

Де і для кого є актуальним?

Здебільшого послуги сервісів кікшерингу в Україні та на території країн СНД поки що розвинені у великих містах, де потрібно долати великі відстані, а також у курортних центрах. Серед основних клієнтів:

  • люди, які не мають власного авто, а користуватися громадським транспортом під час пандемії вони відмовляються;
  • молодь, яка веде активний спосіб життя (катання на електросамокатах прирівнюється до легкого фітнесу);
  • підлітки, у яких поки що немає водійських прав для керування мопедами, авто та ін.;
  • туристи, які бажають за короткий термін відвідати якомога більше заходів, музеїв та кафе під час свого перебування в іншому місті, країні.
    В Україні прокат електросамокатів наразі надають в основному в обласних центрах: Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові та інших. Причому навіть у них вже відчувається не лише підвищений попит на цю послугу, а й реальну нестачу гравців на ринку. Якщо додати до цього окупність вкладень у середньому за 10-15 місяців залежно від місця розміщення та прибутковість від 15%, то не дивно, що до цього виду бізнесу виявляють дедалі більший інтерес.
Самокат удобный транспорт. Quazom разработал приложение для кикшеринга.

Запуск самокатшерингу: від А до Я

Є кілька важливих пунктів на шляху до відкриття та просування бізнесу з кікшерингу. Розглянемо їх докладніше.

Реєстрація бізнесу

Для того, щоб сервіс самокатшерингу працював у правовому полі, насамперед необхідно оформити компанію відповідно до вимог місцевого законодавства (наприклад, за КВЕД в Україні цей вид діяльності належить до секції «Оренда, лізинг, прокат»).

Закупівля електросамокатів

Це одна з найбільш витратних частин бізнесу з кікшерингу. Зокрема, у Bolt заявили, що у них понад 5000 самокатів. Розрахунок витрат простий: одна одиниця коштує в середньому близько 500 доларів. Плюс до того — треба додати ще приблизно 30-40% цієї суми на митний збір, ПДВ та акциз на імпорт.

Досвідчені власники сервісів по самокатшерингу рекомендують при виборі електросамокату звертати увагу на моделі з колесами 8-10 дюймів, гарним акумулятором (його заряду має вистачати щонайменше на 25-30 км), якісну амортизацію для плавного ходу. При плануванні бюджету на закупівлю обов’язково враховуйте вартість технічного обслуговування у місті розташування. У середньому “життя” одного прокатного пристрою – 60-90 днів, потім потрібний ремонт або його заміна.

Також зважайте на той факт, що далеко не всі самокати можуть використовуватися під шеринг. Потрібна «розумна» начинка, щоб визначати геолокацію пристрою, передавати інформацію з нього до мережі та назад. Тільки такі електросамокати можна встановити спеціалізоване ПЗ для кікшерингу.

Розробка мобільного додатка

Без софту користувач не зможе взяти в прокат електросамокат через кікшерінг. Саме тому особливо важливо звернути увагу на якість ПЗ, його функціональність та зручність використання. Розробка докладання оренди самокатів — завдання, яке найкраще довірити фахівцям, які мають досвід у цьому напрямі або близькому (логістиці, оренді авто та подібним).

Основний функціонал такого продукту передбачає:

  • наявність усієї необхідної інформації про клієнта;
  • истории его поездок и бронировании;
  • доступні варіанти оплати та ціноутворення;
  • вільні транспортні засоби та їх розташування;
  • актуальні акції.
    У деяких IT-компаніях готові запропонувати готове програмне забезпечення для сервісів з оренди електричних самокатів. Це оптимальне рішення. Крім того, замовник може особисто поспілкуватися з виконавцями та поставити їм технічне завдання для розробки ПЗ та надання комплексу послуг.

Просування сервісу в Мережі

Створити власний додаток та розмістити його в Play Market та App Store (або на створені акаунти) – цього мало для бізнесу. Для залучення інтересу користувачів необхідно зайнятися популяризацією сервісу прокату та оренди елетричних самокатів в Мережі.

Для просування можна використати різні способи. Один з найбільш популярних – запустити односторінковий сайт (лендинг), де надається вся необхідна інформація про особливості програми для самокатшерингу, його функціоналі, а також можна натиснути кнопку для скачування софту на мобільний пристрій. Для залучення потенційних користувачів використається контекстна реклама. Загалом для просування можна пробувати будь-які маркетингові інструменти: від яскраво оформленої станції до роздачі листівок на вулиці. Головне, щоб це було правильно прораховано досвідченим фахівцем.

Розробник сервісу Quazom

Послуги з розробки програмного забезпечення для сервісу кікшерингу можна замовити в Quazom. Ця українська ІТ-компанія спеціалізується на розробці комплексних рішень для бізнесу понад 11 років. В якості основних переваг організація вказує:

  • повний цикл розробки програмного забезпечення. Фахівці пропонують повний комплекс робіт, починаючи від створення прототипу та роботи над ТЗ, закінчуючи просуванням сервісу після розміщення ПЗ у Play Market та App Store.
  • компанія працює офіційно та досконало знає побажання ринку та вимоги місцевого законодавства.
  • із замовником укладається офіційний договір, в якому чітко прописуються всі умови співпраці.
  • під час розробки використовуються передові рішення та багаторічний досвід.
    В арсеналі Quazom IT-рішення для замовлення вантажних таксі, управління тепловими насосами та ін. Допомагала команда професіоналів та українському сервісу кікшерингу Vzhooh. Ця компанія розпочала роботу у червні 2021 року. На той момент це вже був шостий сервіс прокату електросамокатів у країні. Через три місяці організація відкрила представництва у Луцьку та Рівному. Це активне зростання бізнесу – і все завдяки комплексному підходу.

Quazom подбала про розробку та запуск комплексного ПЗ для Vzhooh. Це серверний та мобільний додаток, реалізований для пристроїв на Android та IOS. Софт можна завантажити в офіційних магазинах програм Play Market та App Store. Функціональність на високому рівні, але при цьому інтерфейс інтуїтивно зрозумілий і простий, тому розібратися з ним вдасться навіть без технічного спеціаліста компанії (саппорта). Програмне забезпечення дозволяє легко знайти найближчий самокат, доступний для прокату, оплатити послуги, переглянути історію подорожей. Судячи з відгуків користувачів, програма працює без збоїв.

З іншими готовими продуктами Quazom можна ознайомитись безпосередньо на її офіційному сайті у розділі «Портфоліо». Компанія заявляє, що готова реалізувати будь-який проект та надасть комплекс послуг за доступною для бюджету вартістю. Крім розробки, професіонали допоможуть з просуванням сервісу самокатшерингу в Мережі. Вони оперативно створять та наповнять лендинг усіма необхідними відомостями, подбають про залучення трафіку. Також у Quazom налагоджені партнерські зв’язки з китайським виробником електросамокатів, які підходять для обслуговування прокату. Компанія допоможе з вибором пристроїв, якщо це необхідно.

Запуск перспективного бізнесу

Якщо ви хочете розпочати перспективний бізнес, не варто відкладати цю справу у далеку скриньку. Час іде, і конкуренти можуть зайняти перспективну нішу. Потрібно користуватися тим, що поки що вона мало заповнена. Зараз є хороша можливість заробити на прокаті самокатів, відкривши сервіс самокатшеринга у своєму місті першим.

Звернувшись у Quazom, ви замовите за адекватною ціною повний комплекс послуг та зможете вже за пару місяців отримати готовий бізнес. Залишились питання? Деталі співпраці та контактні телефони для зв’язку з консультантами ви зможете знайти на офіційному сайті Quazom.